nadwzroczność

Jacek JacoM Michalski

głód czy gruźlica albo inny rodzaj głodu

umieranie bez ręki na jednej nodze

jedno oko od dawna w śmierci drugie zamglone

w szyldach za kromkę nie oddadzą stylu

wywiedzionego wprost ze słońca

 

każda plama nasycona światłem

ma tyle cieni ile łez

jako ostateczna cena za powidoki

zabiera tlen wody wyrzucając na brzeg

czerwonymi rękami ślepców

 

 

 


http://www.artysci-lodzkie.pl/pl/artysta/s/wladyslaw-strzeminski/

Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski
Wiersz · 17 października 2015
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Artysta. Niesprzedajny, wierny swoim ideałom (nie ideom). I to jest dla mnie cenne. Mogę nie lubić jego sztuki ale cenię postawę.

    "zabiera tlen wody wyrzucając na brzeg
    czerwonymi rękami ślepców"
    Dla mnie to przejmujący opis gruźlicy. Nie mylę się?

    · Zgłoś · 9 lat
  • Jacek JacoM Michalski
    z jednej strony to gruźlica a z drugiej czerwone ręce ślepców to też te ręce które wyrzuciły człowieka z wyższej szkoły plastycznej

    · Zgłoś · 9 lat