Literatura

Error 404 (wiersz)

Norbert Gołąb

Dzwonek telefonu rozrywa sen na strzępy.

Pokój – puszka nieszczęśliwych sardynek,

z jedną tylko sardynką. Dłoń przeciera rybie oczy.

W słuchawce - głos ciepły, jak wieczorne światło lampy.

We mnie - stado ciem zadrżało niespokojnie.

 

Kocham cię, przepraszam za wszystko. Miałam już wczoraj być u ciebie, ale coś mnie zatrzymało, nie pytaj co, musiałam od kogoś odejść, wiesz, że to zawsze ja odchodzę. Pamiętasz tego przerażonego królika, który stał pośrodku jezdni i czekał na wielkie światło? Myślałam, że to ty, że tak samo z przerażeniem patrzysz w życie. Miałam być przy tobie, ale to jak trwać przy z trudem ulepionym bałwanie, wierząc, że nawet jeśli się roztopi, to tylko na chwilę, a następnej zimy znów będzie w tym samym miejscu, z tym samym marchewkowym nosem. I jesteś tam, byłeś przez cały ten czas, ale ja nie byłam gotowa, nie rozumiałam, że nie powinnam, cholera, nie powinnam była odchodzić od ciebie nawet na sekundę, nawet na oddech, bo jeśli mam się topić z tobą, albo liczyć na coś nieobliczalnego, to jestem. Mam nadzieję, że jeszcze nie śpisz, że jesteś w domu, tak jak zawsze byłeś, bo naprawdę potrzebuję cię teraz dotknąć.

 

Przyjdź, czekam.

 

Przepraszam, z kim rozmawiam?

 

Przyjdź, czekam.

 

Och, pomyłka, myślałam, że jest pan kimś innym.

 

Przyjdź, czekam.

 

Cisza w słuchawce rozrywa mnie na strzępy.

Cisza na poduszce obok rozrywa mnie na strzępy.

Zasypiam w inne ciało, w sny o twoim głosie

składającym mnie w słuchawce telefonu.

Naprawdę chciałem żebyś to była ty.

Naprawdę chciałem, żebym to był ja.

Myślisz, że sobie przypomniała?


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 27 pazdziernika 2015 (historia)

Inne teksty autora

Łapa
Norbert Gołąb
Swords Eater
Norbert Gołąb
Eeny, meeny, miny, moe
Norbert Gołąb
Dekompresja
Norbert Gołąb
Dokarmianie
Norbert Gołąb
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca