Wiersze

Janusz Gierucki

Wiersze to małe pajęczynki myśli

snute ukradkiem,

spisywane przy kawie.

A czasem przemyślane tylko

pomiędzy jazdą samochodem

a z okna wyglądaniem.

W niedotykalnym

świecie widzianym obok,

w tych krótkich  olśnieniach

których nigdy dokładnie

nie potrafimy

ogarnąć,

zapisać,

ani namalować.

 

Wiersze to takie małe

medale wrażeń,

wręczane nam przez siebie samych

i tylko przez nas rozumiane.

Bez orkiestry,

fanfar,

i czerwonych dywanów.

W tym prostym świecie

który przemierzamy samotnie

pomiędzy wychodkiem

a ścianą.

 

Wiersze to skrzętnie

po latach zbierane

myśli okruszki -

corpus delicti

naszej niewdzięcznej pamięci.

 

Janusz Gierucki
Janusz Gierucki
Wiersz · 5 listopada 2015
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Jaki liryczny, ciepły i głęboki

    · Zgłoś · 9 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Niepodobny ten tekst do dotychczasowych mocnych liryków :)

    · Zgłoś · 9 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Dałbym Ci znaczek "polecam" tylko tego znaczka nie polecam. To jakby Piotr Wysocki w noc listopadową przy dźwiękach Warszawianki przyjął order od cara.

    · Zgłoś · 9 lat
  • Janusz Gierucki
    Panowie, dziękuję za wsparcie. Piszemy sobie a muzom bo przecież czytelnik już dawno nie żyje!-)

    · Zgłoś · 9 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Januszu...piękny..., a czytelnik "prawdziwy" żyje....Pozdrawiam :)

    · Zgłoś · 9 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Czytelnik żyje. Portal umiera.

    · Zgłoś · 9 lat