Popatrzeć na scenę z zamierzchłych czasów
na zbiór fotografii funeralnych -
anonimowy wizerunek osób z wymarłej linii
spoczywający w pudełku
między fotografiami ślubnymi i portretami
rodzinnymi. Wywołują dreszcz; nożyczki,
dwie gołębice, rzeka, zwinięty pergamin.
Pobożni i czyści czuwają nad duchem opowieści,
mężowie z szacownych rodzin,
podążają do dzielnic czerwonych latarni,
by usiąść wygodnie na sofie,
wyglądać jakby się smacznie spało i śniło
przyjemne rzeczy, uśmiechając się,
pośród ulubionych przedmiotów z dnia
codziennego.