Literatura

Taniec św. Wita (wiersz)

abc

 

 

 

 

To be strung up on a leafless tree,
Where everything dies and nothing grows
Hanging like moulding fruit
One last dance whilst you decompose

 

Enter Shikari

 

Niech będzie pochwalony wykrzykujący przekleństwa

na przejściu dla pieszych w stronę świateł

szukający podsłuchów w kaloryferach emitujących ciepło

gadający z drzewami całujący je

w delirium Paddington miś okularowy

 

Niech będą pochwaleni trzęsący się

ci którym nałożą czarny kaptur na głowę

nim wylądują ich nogi i ręce w jamie grobowej

przy krzyżu na śmietniku za wygadywanie andronów

o strzelaniu do dzieci palestyńskich

za bajki poprawne politycznie w przeciwieństwie

do swej odwrotności

 

Niech będzie pochwalony w amoku alkoholowym

co dnia celebrujący upadek

leżący opodal piaskownicy przy iglakach

stały bywalec izby wytrzeźwień

w której jest rezydentem poszukując swojej

dawki wraz z podobnymi sobie

 

Niech będzie pochwalony z wodogłowiem Johan

robiący blołdżob lengłydżem

niedoszłemu księdzu on zaczynał od

obciągania dozorcy w drodze do szkoły

robił to za cukierki a teraz spirytusem ruskim

zabija smutki podążając ku śmierci

 

Amen

 

 

 

 

 


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 7 grudnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca