Literatura

Psi smalec (wiersz)

abc

 

Jacek palił papierosa za papierosem

niedoszły matematyk umysł ścisły

na studiach jak wieść gminna niesie

zwariował

 

Był częścią osób w galerii oryginałów

tak jak pani Lodzia pracująca w MPO

zbierająca papierki z arią na ustach

 

Malinowska na Starym Mieście

prowadząca sklepik z „odpustowym”

asortymentem ze spinkami do włosów

ażurowym badziewiem z plastiku

licznymi kartkami nie kradnij!

 

Te osoby nadawały koloryt miastu

 

Jacka widziałem wielokrotnie

jak pieszo szedł z Zamościa do Lublina

a to szmat drogi papieros za papierosem

później wraz z nim znikł dym

 

Zwierze nieczyste ofiara ostracyzmu

którą trzeba okładać kijem by skruszała

i tłuszcz lepiej odszedł od kości

A potem można poderżnąć gardło

i powiesić na haku by krew cała spłynęła

obcięte członki wrzucić do gotowania

w kotle wytopić leczniczą maź

cud lekarstwo

 

Ale na to nie wystarczyłoby czasu

więc ukrzyżowali go W małpim gaju

jak w Creepascie pisało: Psi pomiot

roznoszący świerzb po okolicy

nie powinien mieszkać z porządnymi

mieszkańcami pod jednym dachem


 

 

Zamość, 10 XII 2015


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Paweł Lewandowski
Paweł Lewandowski 11 grudnia 2015, 15:08
Zgrabny , dość opisowo. Osobiście wolę bardziej zwarta formę ;)
abc
abc 12 grudnia 2015, 01:04
tak jakoś wyszło. pisząc mam wrażenie że nie mam wybory, jakaś siła tak a nie inaczej każe mi pisać. ;)
przysłano: 10 grudnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca