Literatura

Szafir filozoficzny (wiersz)

Janusz Gierucki

                                                                     Dla Margo

 

Niezależnie od Twoich szafirowych oczu

niezależnie od błękitu nieba

niezależnie od wróżb z lanego wosku

bagatelizując poświaty księżyca...

 

Muszę!

 

Muszę czasem w samotności

sam zanurzać się w to uroczysko -

niespiesznych myśli

w zauroczenia i fantazje

w kobaltowe legendy

i baśnie z piasku...

 

Z tym dobrym zakończeniem

co zawsze tkwi w nas

na przekór.

 

 


wyśmienity 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Bogusław Uściński 21 grudnia 2015, 12:02
czasami tak bardzo jest to potrzebne. By móc potem mocniej stanąć na nogach ytzeba czasami oderwać się od ziemi i marzyć choćby o niej, ale niezależnie.
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 19 grudnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca