przebudzenie mocy

Jacek JacoM Michalski

miary i wagi są jak obrazy luster

przyłożone do zatartych imion

oknami o pancernych szybach

rysują przestrzeń zabierając swobodę

władcy gwoździami półprawd

kradną wszystkie wizje

poprawne legiony gladiusami

w marszu wycinają litery

nowej uniwersalnej łaciny

barbarzyńcy ostania nadzieja

za cenę ropy oswobodzą

od złudzeń złotego wieku

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski
Wiersz · 26 grudnia 2015
anonim
  • Janusz Gierucki
    Dorzuć "t", choć symbolicznie może wyglądać to na krzyżyk. Poza tym podoba mi się puenta.

    · Zgłoś · 8 lat temu