Pociąg sunie po swych torach,
dookoła lasy,
znowu przyjdze się nam zmierzyć z rozładunkiem masy.
Na wagonach pełno węgla,
które ciepło daje.
Jest potrzebne ono wszystkim,
gdy mróz nie ustaje.
Ale oto dziwne rzeczy:
styczeń już za pasem,
a za oknem zamiast zimy
wiosna staje gajem.
Ekolodzy na swych forach
rozpętują burze :
człowiek niszczy środowisko
i przyrodę psuje.
To kolejny dowód na to,
że świat jest w kłopocie.
Dobrze chociaż, że już wkrótce
przyjdą Rządy Boże !