Literatura

Dekompresja (wiersz)

Norbert Gołąb

 

Zanurzenie

 

 

Wszystko jest słabe. Impreza, towar i gadka. Znów mity o wyjściach z siebie,

przejściach tajemnych z butelki do łóżka. Żyliśmy mocno, ale krótko. Raz po raz

trzęsą się brzuchy - od kiedy śpimy, sny w nas urosły, wychodząc za materiał.

Nasze twarze jak plaster miodu, jesteśmy chłopcami z ust naszych kobiet.

Królowa pszczół roznosi orzeszki i ostrzeżenia- tu się nie pali.

 

Z M. na fajce – no ładnie, ładnie się tu urządziłeś - wskazuję na trumnę.

- Kiedy ostatnio miałeś coś w żołądku? Coś ciężkiego, muzykę, nóż, czy fotografię.

Żyliśmy tym kiedyś. Coś ciągnęło twoje bebechy do ziemi

krzyczało ze środka już nie mogę, już nie mogę. Wychodziłeś

Na środek miasta, krzyczałeś boli mnie, boli mnie poza ciałem.

Szarpałeś żyłkę, albo z warg puściłeś juchę i na lustrze w windzie pisałeś 

listy do wszystkich bogów śmierci, podpisane - żyję. A teraz?

Wrócisz tam, złożysz głowę na jej kolanach. Usłyszysz, jak lepi cię w ustach

jak szepczą jej głosem bogowie:


Ułóż się we mnie, jak kot we wnętrzu worka.

Ułóż się we mnie, jak kot we wnętrzu worka.

Ułóż się we mnie, jak kot we wnętrzu worka.

 

Zanurzy cię w sobie.

 

 

 

Wynurzenie

 

Ten but pośrodku fotografii, którego nikt nie chce.

Pewnie podróbka, zwykły adidas uszyty gdzieś w Chinach.

Przez ręce drobniejsze niż twoje, a twardsze.

Myślę o nim, przeczesując twoje zdrowe, cytrusowe włosy.

 

 

Ten but pośrodku jezdni, wokół którego krążą sępy i ludzie.

Myślę o nim ściągając ci koszulkę; zahaczam o włosy

ała, to boli. Pewnie za mały, 32 na oko, z rozerwaną piętą.

Dokąd idą i dlaczego nie patrzą, nie szukają pary.

 

 

Ten but zgubiony w kadrze, chcę go odszukać i mówię ci o tym.

kupię ci buty - nie widzisz chłopca poza kadrem

wokół którego krążą smartfony, a ludzie przechodząc

zamykają oczy. Chłopca, którego nikt nie chce.

 

 

Zostań, ułóż się we mnie, jak kot we wnętrzu worka.


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 27 stycznia 2016 (historia)

Inne teksty autora

Łapa
Norbert Gołąb
Swords Eater
Norbert Gołąb
Eeny, meeny, miny, moe
Norbert Gołąb
Error 404
Norbert Gołąb
Dokarmianie
Norbert Gołąb
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca