Sara Lipska, Szkoła Sztuk Pięknych (prawdopodobnie), ok. 1904

Ania Klimczak

zaskoczył cię
kimkolwiek był ten fotograf
który tamtego dnia przyszedł do warszawskiej pracowni

 

nie zdążyłaś
rozpuścić włosów zmienić sukni założyć korali
to wydarzy się później
i znacznie później
w Paryżu

 

tymczasem
stoisz i patrzysz
w obiektyw
krucha jak niewypalona glina

Ania Klimczak
Ania Klimczak
Wiersz · 29 stycznia 2016
anonim