Literatura

Zabić wróble (wiersz)

abc

Mówili doktorzy kościoła
wróble to mistrzowie rozwiązłości
grzesznej rozpusty
Rewolucja francuska wtórowała
pożerając własne dzieci
późniejszy Mao Zedong nawoływał
niech pod nogi padnie stos
wróblich głów bo stoją na przeszkodzie
Wielkiemu skokowi naprzód
wyjadają ziarno z zasiewów
Bodaj stary świat umarł na serce
płoszony witkami odgłosem petard
bębnów strzałami z procy
czerwonogwardzistów którzy
nawlekają martwe wróble
na sznurek i obwożą po ulicach
tryumfalnie


20. III. 2016


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 30 stycznia 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca