porozmawiamy ?
dziś o Degas'ie
frezjach i misce rosołu
skosztujmy Clos De La Roche
by przywróciło nam
gibkość języków
niech będą rozwiązłe
jak życie cór Koryntu
albo przemilczmy
kilka strof Różewicza
barwę głosu Bajora
pochylona nad kratą
kuchennej ceraty
pokroisz cebulę
postoję obok
by ramieniem otulić
twój smutek
pomilczmy
o dzisiejszym niebie
zapowiadają deszcz
jakoś to będzie
najdroższa
pomilczmy
nie będzie
bo już przecież było
Przemek Trenk