na moich ustach
rzadko zamieszkują słowa
wymawiane niegdyś szeptem
na ustach piewców
pogarda śmietnikowa
nieczuła na miłość
górole godoją że rychło
wiosna na podorędziu
tylko natchnienie do pióra
jakby zbladło
myśli gorzkie jak absynt
mnożą się pod sklepieniem
mówią że zrodzone
z teorii buntu
czy można podnieść
słoną kroplę
zanim wsiąknie w suchą ziemię
ile jeszcze sił potrzeba
by nakarmić bezradność
mieszkającego nas sumienia
mówią że zawsze pozostaje bierność
która prowadzi do rozkładu człowieczeństwa
Przemek Trenk
pogarda śmietnikowa
nieczuła na miłość"
piewca, przestarzale:
a) ten, kto opisuje, przedstawia, sławi coś lub kogoś;
b) poeta, śpiewak
c) wieszcz
- czy tak jest, że współcześni poeci nie zauważają biedy, przechodzą obojętnie nad niektórymi przejawami życia, nad brzydotą i trudem, nad ciężarami życia, by zrobić tym samym dużo miejsca na pochwały: kogoś, czegoś?