Literatura

* * * (wiersz)

ElminCrudo

Chuchaj, powoli rozmarznę, w jednej garści się zmieszczę.
Schowaj mnie, schowaj, między zadumki i proste słowa. 
Od nowa zgub się, a potem ciszę przenieś po schodach. 
Bliżej niż w myślach, może ust sięgnę lekko, lżej jeszcze
 
zostanę chwilą w cieple, zrzucę szron i szale. Chuchaj,
odsoplę się, sam zobaczysz, pozbierasz mnie jak krople.
Zmokniesz trochę, ale nie szkodzi rozpadać się na dobre, 
cień obok cienia położyć, wiersz przesączyć do ucha,
 
zagapić się lub wsłuchać. Chuchnij, jak chuchasz na grosik,
na podniesione szczęście ukryte we wnętrzu dłoni,
na moment o sen spóźniony, co przed chłodem się schronił,
co w ręce wpadł bezwiednie i zaraz w mgłę się rozproszy.
 
Chciałam cię pocałować, kiedy wchodziłeś po stopniach, 
i tylko to pamiętam, że czas nam tak szybko stopniał.

 


przysłano: 14 lutego 2016 (historia)

Inne teksty autora

Stworzenie boże
ElminCrudo
6 razy 5zł
ElminCrudo
28 dzień
ElminCrudo
Szacunki
ElminCrudo
IZOLACJE
ElminCrudo
niepełni
ElminCrudo
Elta
ElminCrudo
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca