Pacjentka - nie Człowiek!

Katarina/ K.Klatkiewicz-Stuper


Lekarz patrzy na martwe ciało pacjentki
I zastanawia się
Dlaczego jej nie pokochał ?
Wybiera słowa z ludzkiego języka
Jak kostki domina z pudełka
aby ją pożegnać
Nie ma w nich ciągu
Brakuje kolejności
Nie jest człowiekiem
Został ulepiony by nieść pomoc -
dziś się spóźnił

Stoi pośrodku pokoju
I nie wie nawet kim była Ona
Półnaga dziewczyna
Z uśmiechem na sinych ustach


Katarina/ K.Klatkiewicz-Stuper
Katarina/ K.Klatkiewicz-Stuper
Wiersz · 22 września 1999
anonim