suchy chleb

Przemek Trenk

 

w drodze do wczoraj
napadła mnie wolność
weszła ze mną w progi domu
usiadła w kącie i dopala peta
znalezionego na ulicy

 

wydziela mi z całego chleba
jedną kromkę na dzień
resztę odkłada na parapet
żeby wysechł

stał się cieniem

 

oglądamy razem telewizję
zewsząd wiadomości że ksiądz nie żyje
jego też dopadła

 

on chyba nie był zwykłym klechą
mówią że ksiądz z powołania
uczył jak rozmawiać ze śmiercią

 

bezinteresowna miłość istnieje
nie trzeba jej szukać 
wystarczy być człowiekiem

 

ale od gadania to tylko gęba boli

 

Przemek Trenk

 

pamięci ks.Jana Kaczkowskiego                                           

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
Przemek Trenk
Przemek Trenk
Wiersz · 29 marca 2016
anonim
  • Ir
    "bezinteresowna miłość istnieje
    nie trzeba jej szukać
    wystarczy być człowiekiem



    ale od gadania to tylko gęba boli"

    Chyba zacznę w to wierzyć...że istnieje.

    · Zgłoś · 8 lat temu