Promyczek

Tomek Katner

Chodziłaś po ciemnych ulicach

Bez światła, bez gwiazd, bez księżyca

A teraz masz swój promyczek

Do oświetlania uliczek

 

Promyczek ten jest jak pochodnia

Lecz nie bój się go tak jak ognia

Oświetli Ci Twoje ulice

Byś mogła się nimi zachwycić

Rozproszy wszelkie ciemności

Dla Twojej tylko radości

Ogrzeje Twe serce zmrożone

Co kiedyś zostało zdradzone

 

I będzie tak płonąć pochodnia

Przy Tobie co noc i co dnia

Ty tylko dbaj o promyczek

By nie zgasł w tym mroku uliczek.

Tomek Katner
Tomek Katner
Wiersz · 7 kwietnia 2016
anonim