Człowiekowi zawsze,
jakby nie chciał,
jakby nie zapobiegał,
coś wypadnie, coś ujdzie.
A co ma, co może człowiek
(poza tym, żeby więcej
mieć w sobie pokory)?
Może ma mierzyć się
z niezamierzonymi sytuacjami…
Jak chociażby obwiniać się,
jak nie za to, co zrobił,
to za to, czego nie zrobił.
I tak w koło Macieju.
2015-12-26