kubek w\g M.Konopnickiej
z jednego kubka ty i ja
piliśmy w onej chwili
lecz że w nim woda procent ma
to kubek my rozbili
i poszli w przód i poszli w dal
osobną każde drogą
i trochę w głowach szumi nam
a noga nie chce iść za nogą
lecz jeszcze przydzie taki czas
gdy najdzie nas ochota
na stary dobry kubek nasz
w ktorym jest z procentami woda
O kaczorku w\d Gałczyńskiego
Kaczorek jest małą ptaszyną,
na życie patrzy z rozporka,
pod mamy spódnicą zaginął
i nikt nie popierał kaczorka.
Więc wołam do was rodacy,
wszak kaczor jest prawy i szczery,
kochajcie kaczorka,Polacy
kochajcie do jasnej cholery!