Palenie zabija!
Pożądany stosunek płodzi niechcianą ciążę!
Alkohol szkodzi!
Myślenie gubi!
Szybka jazda czasem hamuje życie!
Ostrzeżenia prowokują!
Ludzie tępią swój gatunek!
Wysysają czarną krew matce Ziemi!
Żeby dusić się w spalinach!
Kuszenie psuje wnętrze
Bywa, że nawet kuszącego!
...
Studia pogłębiają-
-czasem wiedzę, czasem nałogi!
Wrażliwość smuci!
Wiara żłobi nadzieję,
Internet wyobcowuje!
Paradoks jest nielogiczny,
Sam w sobie,
Może to sztuczki?
Może czary?
Dźwięki maszyny?
A niespójny wers,
To taki ludzki gest.