Fiołki

Tomek Katner

Nazrywałem trochę fiołków

bardzo śmiała kompozycja

myślę, że rosły dla ciebie

ja tylko (nieświadomie)

nadałem im przeznaczenie

byś mogła mokrym wzrokiem

patrzeć jak kwitną tęsknotą,

jak więdną milczeniem...

            Nazrywałem trochę fiołków

            na wielkiej zielonej polanie

            i zbudziła mnie cisza,

            która tkwiła w jej woni...

            Czy to twój sen

            nęcił mnie fiołkowym zapachem,

            czy rosnąca obok koniczyna

            wołała mnie ku swemu listowiu?

Tomek Katner
Tomek Katner
Wiersz · 23 kwietnia 2016
anonim