Reszka

Tomek Katner

Droga, którą idę jest trochę zbyt wąska

Nie umiem się przedrzeć, nie jestem ze Śląska

Próbuję więc czasem karczować zarośla

Teraz jest ciut szersza, ale nie jest prosta.

 

Buty, w których idę są nieco za małe

Mam przez to odciski i palce zsiniałe

Nie chcę jednak poddać się w połowie drogi

Więc idę uparcie, chociaż bolą nogi.

 

Nie dość, że zakręty to jeszcze dziurawa

Jak na takiej drodze powiedz nie ustawać?

Jak na takiej drodze przez życie iść śmiało?

Nie zdążę dojść wszędzie –czasu mam za mało.

 

Czasu mam za mało i buty za małe

Takie od początku życie moje całe.

Rzucam więc monetę o swój los zbolały…

Reszka. Nie przegrałem. Wstaję, idę dalej.

Tomek Katner
Tomek Katner
Wiersz · 23 kwietnia 2016
anonim