nie ma stwórcy każdego
z wszechświatów - to
cię nie chroni tylko dharma
kiedy czytasz moje słowa
to w twoim sercu i umyśle
istnieje ziarno agresji
kiedy pojawiłeś się w lotosie
bez ojca i matki - istniało -
w tobie tylko pragnienie
odczuwania zachwytu
które powstało w foremnej
i bezforemnej pustce
jeśli uwolnisz się od skalań
umysłu - medytując nad
czterema szlachetnymi
prawdami i ośmiostopniową
ścieżką zniknie przedmiot
twojej chwilowej koncentracji
nirwana jest uwolnieniem
cię z jakiegokolwiek cierpienia
które krępuje umysł - tak
mówi bodhisattwa - przyszły budda
a wtedy brzmi shakuhachi