supra

Mi Lo

 

 

Bóg podzielił stworzoną przez siebie kulę ziemską na kraje (musiało to być na długo przed budową wieży Babel). 

Zorganizował jarmark, na którym ludzie głośno się licytowali, zabiegając o dobra, jakie mogli od niego otrzymać, 

w nadziei że w ten sposób dostaną im się najlepsze spłachcie ziemi... 

Nino Haratischwili „Ósme życie” 

 

    

 

nie na darmo rzeki płyną do morza i burzy się błękitna krew 

nawet ta jeszcze nie przelana - sprawia że na lekcjach pokory  

raz po raz oblewam wszelkie możliwe terminy 

za brak jakiejkolwiek wiary w człowieczeństwo 

pijmy bolomde 

od chwili gdy miasto które wypluło światu stalina dotknęła plaga 

bomb a jego ruiny otulił dym nazywają mnie tamadą - czas płynie 

nie bacząc na to że coraz więcej toastów spełniamy na stojąco  

 

czekam aż kluczowe słowa dojrzeją jak winogrona z których rodzi się 

moje ulubione wino gotowe niedowiarków walić na odlew po twarzy 

z powodu własnych definicji życia w pokoju jako sumy doświadczeń 

nie polecam przeglądać mądrych ksiąg na wyrywki 

znam dzieje bohaterów cenionych za nieumiejętność owijania słabości

w bawełnę i tych gotowych odejść bez zbędnych wyjaśnień 

dorobiłem się diabła w kieszonce na piersi 

 

w pakiecie z najwyższej próby bólem palił aż miło a rzuciłem draństwo 

wieki temu i mimowolnie otworzyłem worek z plotkami

te o zbyt grubej skórze sprawiły że przestałem sobie życzyć

by drzewo które spłonie na moim stosie rosło jeszcze wiele lat 

przygasają oczy a w oczach ciekawość świata 

uwagi zachowam na później  

 

 

Mi Lo
Mi Lo
Wiersz · 23 maja 2016
anonim