Jak ostatni neandertalczyk

silva

już prawie wypatrzył oczy

sprawdza każdy szelest

każdą zapowiedź

każdy cień

 

może się odnalazła

może to jednak ona

może wróciła

 

nie

 

to drapieżnik

szybko rozwiąże jego dylemat

nie pozwalając poznać prawdy

która obciąża człowieka

 

świat będzie musiał przeboleć

pustkę po garstce piękna

i miejsce jałowej ciszy

po gołębiu wędrownym

 

jakby zgasł ostatni świetlik

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 1 głos
silva
silva
Wiersz · 15 czerwca 2016
anonim