Ciężar,
niczym uderzenie kowalskiego młota,
niczym galop tysiąca wojsk,
niczym olbrzym, depczący każdy promień szczęścia.
Ciężar - utrapienie i żal.
Ciężar - dewastacja i panika.
Ciężar - piętno człowiecze.
Cięzar - nieuniknione przeznacznie.
Ciężar - destrukcja.
Drogi ciężarze,
żegnaj.
Ciężar - śmierć.