Literatura

"Jak to uleczyć ?" (wiersz)

silva

                    pamięci Sylvii Plath

 

czytamy cię przez kratkę

 

twój czas zaślubiony był z cieniem

żyłaś w szklanym kloszu łaknąc

powietrza szumu cisów wiązów i eukaliptusów

a także muzyki pszczół

które kazałyby tańczyć kwiatom fasoli

i pnącym powojom

 

bałaś się ognia maków

a tulipany raniły cię jak ciernie głogu

odkąd zamieszkał w tobie krzyk

to musiał być Krzyk Muncha

inaczej nie zamknęłabyś róż

w pokoju o otwartych oknach

 

za dobrze pamiętałaś historię Isadory

 

i cóż po bławatkowych świtach

po zagarnianiu powietrza pod kopyta Ariela

po kontemplowaniu losu flamandzkich kochanków

po marmurowych liliach rozsiewających swą bladość jak zapach

 

uciec uciec uciec

 

Jak to uleczyć?

jak sprawić by nadir stał się zenitem

pytała lady Łazarz

zamknięta w szklanej muszli


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
gaj
gaj 10 lipca 2016, 22:17
"twój czas zaślubiony był z cieniem
żyłaś w szklanym kloszu łaknąc
powietrza szumu cisów wiązów i eukaliptusów
(a także) muzyki pszczół
które kazałyby tańczyć kwiatom fasoli
i pnącym powojom"

? :)
silva 10 lipca 2016, 23:41
Gaju, dziękuję za poczytanie i wybranie fragmentu z podpowiedzią o zbędnym a także, przemyślę. Pozdrawiam.
Mi Lo
Mi Lo 12 lipca 2016, 12:57
rekwizyty, rekwizyty
paroles, paroles
ElminCrudo
ElminCrudo 12 lipca 2016, 14:47
W kratkę, jak - w zależności od aktualnego nastroju, stanu czytelnika. Przez kratkę, jak rodzaj wysłuchania kogoś. Ale ja sądzę, że ta kratka, w tym wierszu o Sylvii spełnia się w wielu rolach.
O każdej wypowiedzi można rzec: słowa, słowa, słowa...
Dobrze, że nadal używamy słów, nie kodów, nie zer i jedynek.
Pozdrawiam
Elm
silva 12 lipca 2016, 18:52
Mi Lo, dzięki, że zajrzałeś i dorzuciłeś Swoje słowa... Pozdrawiam.

Elm, miło Cię gościć, dobrze, że poszerzyłaś kontekst kratki, u mnie był to ślad poezji konfesyjnej. Pozdrawiam.
przysłano: 10 lipca 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca