ponad Sienkiewicza bitwy stoczone
miliony razy tik Wołodyjowskiego grany
ponad Tuhajbejowicza cwane zdrady
ponad Mona Lisę Leonarda
ponad Narodziny Venus i Stworzenie Adama
ponad...
i żadne słowo, gest, czyn
czy kalanie się w bezmyślnym szlochu
nic nie odda godnej adoracji
tylko w posągowym bezruchu
cisza...