tylko dlaczego

Robert noszczyk

ponad Sienkiewicza bitwy stoczone 

miliony razy tik Wołodyjowskiego grany

ponad Tuhajbejowicza cwane zdrady

ponad  Mona Lisę Leonarda

ponad Narodziny Venus i Stworzenie Adama 

 

ponad...

 

i żadne słowo, gest, czyn

czy kalanie się w bezmyślnym szlochu

nic nie odda godnej adoracji

tylko w posągowym bezruchu

 

cisza...

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry+ 3 głosy
Robert noszczyk
Robert noszczyk
Wiersz · 30 lipca 2016
anonim