jak to jest że pies bez wysiłku
odnajduje swoją psowatość
koza kozowatość
tylko poeta stale poszukuje swojej
poetyckości
we własnym człowieczeństwie
w słowach błądzi
pustka tego nie potrzebuje
nigdzie się nie wybiera
jak to jest że pies bez wysiłku
odnajduje swoją psowatość
koza kozowatość
tylko poeta stale poszukuje swojej
poetyckości
we własnym człowieczeństwie
w słowach błądzi
pustka tego nie potrzebuje
nigdzie się nie wybiera
a połety(?) zawsze szukają tej... "połetyczności", jak każdy, przyzwoity grafoman
odnajduje swą psotność
koza ofiarność...
Pozdrawiam.
Zen wskazuje że szukanie kształtu Pustki jest bezcelowe.
Jakby sama definicja przedmiotu (podmiotu). Cały zbiór jego cech to za mało by poznać prawdę. I co zabawne i niepojęte dla człowieka zachodu, jednocześnie daje do zrozumienia że szukanie tej prawdy jest bezcelowe.
Ponieważ odpowiedzi zawarte są w Pustce. Wystarczy Jej dotknąć.
Tylko proszę - nie pytaj mnie jak to zrobić. Puki co nie doznałem "satori" i nie mam bladego pojęcia jak tego dokonać. :)