gdzie teraz jesteś
co by się nie stało
nie załamuj rąk
nie rób widowiska
nie jesteś pępkiem świata
ani to jest koniec jego
po prostu jeżeli to miejsce
gdzie teraz jesteś
jest zakrętem to jak tu masz
chociaż nie zobaczyć
co jest za nim
zanim wszystko zobaczysz
z wielkiej wysokości
wszak z wielkiej wysokości
można nawet zobaczyć
rzeczy zanim się staną
PS
tak to więc jest coś takiego co
dopiero będzie (w swoim czasie)
a co już można zobaczyć
(takie zwykłe przewidywanie
albo niezwykłe zwidy)
2016-03-25
dzieciństwo
wróciło do mnie dzieciństwo
właściwie czasy beztroski
ale nie beztroski i swawoli
po prostu byłem oporny
na robienie tego
co każde dziecko powinno
robić bez zapamiętania
(z całym więc oddaniem)
i każde dziecko tak robiło
tylko nie ja
ja byłem taki sam
tylko inny
2016-03-26
dzisiaj to
trzeba być desperatem
jeśli się jest człowiekiem
żeby być człowiekiem
pośród - sam już nie wiem
kogo jeśli nie dzieci diabła
trzeba więc cicho siedzieć
albo trzeba się sprzeciwić
kumoterstwu i układom -
a jak się sprzeciwić
to trzeba być desperatem
2016-03-26