retencja

bogna

wszystko niby ułożone perfekcyjnie
a domek z kart się rozpada
zaciskając tym samym coraz mocniej
pętlę 

 

wytlumaczenie tego zjawiska
nagle staje się śmieszne i nieistotne
drogi wyjścia nieprzepuszczalne

 

tak jak czyste niewinne ręce 
nie mogą być bardziej czyste

 

jednym słowem
chaos


biegnie w różnych kierunkach
wszystko zmienia
zostawiając jedynie wrzeszczące milczenie
i galopującą bezczynność zawisłą sobie 
tak po prostu na włosku

 

kapitulacja może byłaby najlepszym rozwiązaniem
ale trzymamy się zbyt mocno naszego wyimaginowanego
ratownika

bogna
bogna
Wiersz · 5 września 2016
anonim
  • Mithril
    ...życie to nie balon i warto stosować czasem (lub często) bufor. kruchość jest zawsze intencją delikatności, tylko że niestabilne fundamenty mogą prowokować bezradność, a nawet wyuczenie się jej, a to, to już tylko krok do utraty autonomii i zasobów.

    tyle drogą "interpretacji", acz tekstowi przydałaby się w słowie asceza

    · Zgłoś · 8 lat
  • bogna
    Witam i dziekuje za te pare słów , masz niewątpliwie racje moze faktycznie należałoby ten tekst troszkę ; odchudzić; urocze pozdrawiam

    · Zgłoś · 8 lat
  • Mi Lo
    może zacznij od takiego szkicu i składaj frazy, by ci lepiej smakowały?

    wszystko niby ułożone perfekcyjnie
    a rozpada się na wzór karcianych budowli

    tlumaczenie tego zjawiska staje się zbędne
    jak odwiecznie zablokowane wyjścia awaryjne

    niewinne ręce nie mogą być bardziej czyste

    możesz to opisać?
    chaos

    zmierza w różnych kierunkach i wszystko zmienia
    zostawiając przerażone konsekwencjami milczenie
    i wiszącą nad nami bezczynność

    może najlepszym rozwiązaniem byłaby kapitulacja
    lecz zbyt mocno przywykliśmy do naszego
    wyimaginowanego ratownika

    · Zgłoś · 8 lat
  • bogna
    No widzisz drogi Mi LO teraz to wyglada tak jak powinno :) och jeszcze wiele pracy przede mna , ale dzieki takim zdolnym ludziom , czuje i wierze ze będzie lepiej , nie moze byc gorzej - ukłony i bardzo dziekuje za pochylenie nad tekstem

    · Zgłoś · 8 lat
  • bea
    Ratownik...

    · Zgłoś · 8 lat