Przeto tymi słowy
Zatem to tak. Żadne odkrycie, a jednak
zaskakuje, kiedy osobiście przechodzi się
przez resztkę. Osłabia już widocznie ubywająca
pozostałość jasnego. Rośnie wtedy odczucie, że:
życie nie było światła grą, "piekłem-niebem", o nie.
Prosto dogania istnienie byłe, by klepnąć w plecy,
by ktoś, by coś sprowokowało wietrzenie zasobu.
Zatem to tak. Wyjmuje człowiek ze schowka piece,
jak żywych widzi tych, którzy przewracali plasterki
ziemniaków rzucanych wprost na gorącą blachę.
Wie wszystko o cieple, które biło od tamtych kafli,
o dopalających się polanach, o haku pogrzebacza,
szufelce, węglarce w zasięgu ręki... Nieistniejący fotel
cały czas stoi w stołowym pokoju, którego już nie ma.
Zatem to tak. Przysiada się na zydelku, wprzódy
przytula do siebie rozpierzchnięte wyrazy: stalówka
trafia do obsadki, suszka pije atrament, na bańce
wisi nabierka i ćwiartka wypełnia kankę, kroczek
leszczyków pląsze w naparstku wody w cebrzyku,
gracko chwytać za obłąk i żywo ku strudze taszczyć.
A nynie w ślepkach tych piszczek jeno enter, spacja...
Zatem to tak. Aktualny taboret jest iście współczesny,
modnymi materiami wyściełany, stąd nie ma mowy
o bolączkach starej kości ogonowej. Teraz sprzęty
w znośnych pomieszczeniach wiodą bezosobowe dialogi:
czymś sytym burczy lodówka, czystym zalewa zmywarka, .
szemrają wracające do stacji dokowań nowe generacje
odkurzaczy, którym obojętne ile, co, i po kim posprzątały.
Zatem to tak. Przed dobranocką na dobre posiedzi się
trochę w swojej kuchni, koniecznie we własnym sosie.
Bardziej z ciekawości, niż z wiary w pozytywny skutek,
dotyka się szybki komórki. Dzieci syntetycznym głosem
grzecznie proszą: zostaw wiadomość. I zostawia się ciszę
w pojemniku na milczenie, a klucze obok beczułki soli,
wszystko inne zostawia się w zatem to tak, o to tak lżej.
Z.G. 19-09-2016