Literatura

Dwoje mimów (wiersz)

silva

sprzykrzyły się wam słowa bez pokrycia

kłamliwe niebezpieczne podzielone na języki

zawierzyliście mowie ciał

 

dusze przysiadły na ramionach jak synogarlice

 

trzy ostre gesty i poskramiasz dla niej lwa

dwa skłony i ona podaje ci trzepocącego motyla

jeden podskok i tylko wasz staje się księżyc

niełatwo wygładzać kratery czy penetrować jego ciemną stronę

ale inaczej nie poczułaby ciepła światła

 

synogarlice widzą w swoich oczach maleńkie zwierciadła

 

krok po kroku wspinaczka po dwustronnych szczeblach

razem szukacie czegoś w atramentowej czerni

rozpościeracie jedwabny szal już drżą w nim świetliki

ustawiacie je w Wielką i Małą Niedźwiedzicę

Gwiazda ma was prowadzić ku przeznaczeniu

ale kontrapunkty zamieniają miękkie ruchy w kanciastość

przemierzacie niejeden zakamarek labiryntów

dobrze że ciała sprzymierza niewidzialna nić

 

synogarlice przytulone jak kłębek popielatej wełny

 

czy nie za wcześnie budujecie pustą klepsydrę

czy naprawdę już czas przefiltrować

ostatnią wieloznaczność

w bezruch

 


wyśmienity 8 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 20 września 2016, 17:51
"zawierzyliście mowie ciał".................paradoksalnie ta przekazuje więcej niż gadająca gęba

...miłość jest stanem (dla wielu) wtórnym, dlatego prostym do osiągnięcia w efekcie zauroczenia obiektu (filtrowanego) pożądania - a jeżeli to, nie o tym, to przynajmniej
się nagadałem
silva 20 września 2016, 18:25
Elm, dzięki za wysoki słupek. Pozdrawiam.

Mithrilu, trafiłeś w sedno, mowa ciała przekazuje czasami więcej niż słowa. O miłości też, ale nie tylko. Temat wywołany wrażeniami z InQbatora, występem uczniów Marcela Marceau, pokazali trzy etiudy, ale moja jest wymyślona, taką chciałabym obejrzeć. Pozdrawiam.
Mi Lo
Mi Lo 20 września 2016, 22:18
słupek wysoki, ale pamiętaj, że to jedynie zaproszenie do wzmożonej pracy nad słowami
:-P
sukcesów życzę
silva 20 września 2016, 22:40
MiLo, dzięki za ślad i głos rozsądku, mam tego świadomość, stale terminuję... Pozdrawiam.

Dziękuję Agacie i Yaro za wysokie słupki. Pozdrawiam.
silva 21 września 2016, 12:19
Davidzie i Ir, dziękuję za przechylenie szali do wyróżnienia Czytelników. Pozdrawiam.
silva 22 września 2016, 21:28
Polataj i Gaj, dziękuję za słupki i pozdrawiam.
secator
secator 29 pazdziernika 2016, 23:20
Przeczytałem z przyjemnością. Coś w tym jest.
silva 29 pazdziernika 2016, 23:24
Secatorze, to dla mnie przyjemność, że zagustowałeś. Pozdrawiam.
przysłano: 20 września 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca