CISZA I SPOKÓJ
CHWILA WYTCHNIENIA
KONIEC UDRĘKI
KONIEC CIERPIENIA
ZAMYKAM OCZY
I PRZYWOŁUJĘ
TYCH CO ODESZLI
ZNIKNELI W TŁUMIE
I ROZMAZANY KONTUR
TWEJ TWARZY
GDZIEŚ SIĘ POJAWIA
BY ZNÓW ZANIKNĄĆ
WYPEŁNIA KIELICH
GORYCZY ZDARZEŃ
POZORNĄ CISZĄ
JEST PRZED BURZĄ
"KIELICH / GORYCZY ZDARZEŃ"
___nie dość, że "KIELICH GORYCZY", to na dodatek "ZDARZEŃ"
...poza tym zwykła logika:
"...ROZMAZANY KONTUR
TWEJ TWARZY
(...)
WYPEŁNIA KIELICH
GORYCZY ZDARZEŃ
POZORNĄ CISZĄ
JEST PRZED BURZĄ"
___jak mamy to sobie wyobrazić, nawet metaforycznie ...po wycięciu 'wypełniacza', który nic nie wnosi (trzy kropki), przetwórzmy ten fragment na zwykłe zdanie oznajmujące:
"Kontur twarzy wypełnia kielich goryczy zdarzeń i jest pozorną ciszą przed burzą"
-- przecież to nonsens
KONTUR TWARZY JEST SYMBOLEM TAKIM JAK KIELICH GORYCZY ALE TU TRZEBA ZROZUMIENIA...NA PEWNO NIE ŚWIECKIEGO...