Literatura

PRZYJĘCIE BOGA (wiersz)

Leszek Tadeusz Kielnerowski


VI. PRZYJĘCIE BOGA
1.
Gdyby umarli umieli płakać
I potrafili korzenie jeść -
To by nie można było ich słuchać,
Obok cmentarza spokojnie przejść.
2.
Z dala byłoby słychać jęki -
Pragnęliby ponownie żyć,
Bogu składaliby wtedy dzięki -
Staraliby się lepszymi być.
3.
Więc czemu teraz jesteście knąbrni,
Nie potraficie takimi być. .....................(2Tym.3:1-5)
Nie chcecie lepiej żyć tak jak inni?
Wolicie raczej z rozpaczy wyć! ..............(Ps.37:20)
4.
Dziś można przyjąć Jehowę w domu
I sługom Jego otworzyć drzwi, .... (Mat.10:12-15,40)
Lecz czy potrzebny jest On dziś komu,
Gdy każdy prawie z Niego drwi. ..................(Ps.1:1)
5.
Wielu więc mówi - mam Boga w sercu,
Niektórzy nawet - kochamy Go.
Jednak gdy przyjdzie przyjąć w domu,
To uważają to za zło.
6.
Często też mówią - nie mamy czasu,
Lub - proszę przyjdżcie innym razem,
Jestem za młody, albo za stary -
Lepiej pomodlę się przed obrazem. .....(Ps.115:4-8)
7.
Chodzicie nawet przy niedzieli -
Pewnie wam dobrze za to płacą, ............(2Kor.2:17)
lub - co by ludzie powiedzieli,
Nie wiedząc nawet co na tym tracą. ...........(Jn.17:3)
8.
Walczcie o życie do zwycięstwa,
Niech czasem ktoś nie myśli że
Odwagi braknie mu, lub męstwa
I że ze strachu powie - nie.
9.
Bo domy ludzi są grobami - ................(Ps.49:12-21)
Buduje się je no i grodzi,
Remont też często trwa latami -
Aż budowniczy ich odchodzi.
10.
Niejeden bogacz za rok życia
Oddałby wtedy swój majątek, ..................(Jak.5:1-3)
Lecz zamiast do wiecznego bycia -
Koniec zastąpi mu początek.

 

Sł.B.Najw.Jah.-ucz.Chr.-Leszek.


fatalny 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 7 pazdziernika 2016 (historia)

Inne teksty autora

HALLOWEEN !
Leszek Tadeusz Kielnerowski
HALLELUJAH
Leszek Tadeusz Kielnerowski
Duch DUSZY
Leszek Tadeusz Kielnerowski
WSPOMNIENIA
Leszek Tadeusz Kielnerowski
I. WIERSZE
Leszek Tadeusz Kielnerowski
FAŁSZYWI PROROCY
Leszek Tadeusz Kielnerowski
NAWRÓCENIE
Leszek Tadeusz Kielnerowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca