ludzie mówią
że jego wiersze są wulgarne
pisze
jakby sfilmował śmierć
i puszczał ją sobie na dobranoc
ludzie mówią
jaki z niego chwalipięta
chwali się
że poznaje dni przed zachodem słońca
pisze
jakby spadł ze schodów
i uszkodził sobie głowę
a serce ma z kamienia
zboczeniec
co myśli tylko o dupach
i w głowie rysuje nagie portrety
każdej napotkanej
Kate Winslet
ludzie mówią
że trzyma w sobie małego Boga
i straszy nim dzieci
chociaż sam czasami się go boi
myśli
że zachowuje się jak artysta
co połykaniem ciemności
rozświetla ludziom drogę
hoduje w sobie nowotwory pragnień
i wmawia wszystkim że to zdrowy rozsądek
lecz tak naprawdę
jest już łysy i biedny jak księżyc
który prosi się o słowo otuchy