Literatura

Na zielonej trawie (wiersz)

Julia Sierakowska

Sprawy, bardzo ważne sprawy,

Przykładam głowę do zielonej trawy,

I słucham co powie ciepła, nasza ziemia,

O świecie co tak szybko się nam zmienia.

 

Oglądam stokrotek kolorowe kwiecie,

I myślę o tak dawnym, starożytnym świecie,

O sukniach, balach, o warownym zamku, 

O rycerzach walczących o bladym poranku.

 

Czując trawy zapach świeży i soczysty,

Widzę obłok biały, najczystszy, puszysty,

Co samolot go tnie na puchu połowę,

Przytulam więc znowu do ziemi swą głowę.

 

I słyszę, że wszystko co żyje się zmienia,

Kiedyś tu byli, teraz już ich nie ma,

I nie wiem, czy w słusznej, czy niesłusznej sprawie,

Dziś ja wygniatam orła na zielonej trawie. 

 


niczego sobie+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
aleksandra2000 25 pazdziernika 2023, 14:11
Musisz wrócić do pisania :D Śmiało!
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 26 pazdziernika 2016 (historia)

Inne teksty autora

Malowanie
Julia Sierakowska
Jeż krawiec
Julia Sierakowska
Prababcia
Julia Sierakowska
Do Latowicza
Julia Sierakowska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca