Czarna smuga,
Na białym papierze,
Kolorowy pióropusz,
Zamknięty w temperze.
Coś z niczego powstaje powoli,
Martwy owoc i strączek zielonej fasoli,
Stary człowiek,
Kapelusz dziurawy,
Miasta rynek,
Rzeki dopływ prawy,
Piękny koń w galopie szalonym,
Leśna ścieżka z jeziorem zamglonym,
I kwiatuszki w wazonie z gliny,
Gęste krzaki słodkiej maliny.
Stworzyć możesz bez pomocy sługi,
Mając pod ręką pędzel i sztalugi.