Literatura

Podróżniak weselny (wiersz)

abc

Roztocz się i wyjdź
z zawiniątka stulona muzyczko
grająca w duszy
niegdysiejszym muzykantom
z wiejskiej straży
pożarnej pod patronatem
św. Floriana
 
Z kapeli weselnej
jadącej na wozie drabiniastym
wraz z weselnikami
przygrywając im
na Barabanie z metalowym
talerzem Bębenku sitkowym
Suce biłgorajskiej
 
Dźwięki popłyną
przez pola het i urosną
na przednówku
jak ladaco poszybują wolno
z jaskółkami
 
Przywołując radosne
chwile towarzyszące pannie
młodej oblubienicy
w orszaku Charyt promienną
rozumną i kwitnącą

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 25 listopada 2016, 21:53
Za słownikiem j. polskiego :ladaco pot. «człowiek nieodpowiedzialny i lekkomyślny»

"Dźwięki popłyną

przez pola het i urosną

na przednówku

jak ladaco poszybują wolno

z jaskółkami"........jakoś to "ladaco" mi tu nie pasuje, ale wiersz bardzo mi zagrał, oj bardzo.
Pozdrawiam.
abc
abc 25 listopada 2016, 23:10
Może i tak, ladaco również oznacz łobuz; łobuziak; nicpoń; niecnota, taka powinna być dobra muzyka, nie warta wiele, bo emocjonalna improwizowana z wielkimi pokładami emocji w sobie. Ladaco mogło zaistnieć w Janku Muzykancie, to może i tutaj:) Pozdrawiam
przysłano: 25 listopada 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca