Mesjasz

Szmul Zimmermann

Mesjasz się nam narodził!

W warszawskim mieście

opuszczony przez rodzinę

wziął rząd dusz w swoje ręce.

 

W bój prowadzi pokrzywdzonych

za nim stoi stary milicjant co ojczyzny bronił

na Trybunał! - lud dzielny prowadzi*

Oto KOD - ludzkości wzrok!

 

Na Trybunale bez serc

Oto jego sędzie!

Mesjasz oplutą przypinkę tylko ręką przetrze

ukaże się drukarski znak i w mig tę zgraję przepędzi!

 

Uratują demokrację naszą

i będą tańce, tańce na moście

tańce do rana

 

*liczne cytaty z Szymborskiej

Szmul Zimmermann
Szmul Zimmermann
Wiersz · 10 grudnia 2016
anonim
  • Yaro
    tańce na moście w Awinion:)

    · Zgłoś · 7 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    To on warszawski czy kijowski?

    · Zgłoś · 7 lat