Literatura

Diogenes (wiersz)

Tomasz Kucina

 

Diogenes był wariatem

praktykował ascetyzm

używał doskonałości duchowej

do celów

osiągnięcia świętości

mieszkał w beczce

i sikał po ulicy

ale czy świętemu na niby wypada domagać się

zniesienia małżeństwa

i głosić idee cynicznego bezwstydu?

więc jaka prawda poprzez rozum

który używa cynizmu?

szalony starzec

idiota!

 

i siedzi Diogenes półnagi

na schodach Szkoły Ateńskiej

wśród sofistów i stoików

jak z obrazu Rafaela Santi

o blok kamienny

opiera się Heraklit

Pitagoras – Sokrates – Euklides

niecne przyjmują pozy 

a świat jest ciągle inny

wykracza poza miałkość intelektu

jak Platon z twarzą Leonarda da Vinci

który palcem wskazuje na niebo

rustykalna

inwestycja kosmosu

 

czyli

że bliżej sumienia?

--

 

 

 


przysłano: 16 stycznia 2017 (historia)

Inne teksty autora

Babsztylnik
Tomasz Kucina
Tożsamość Harper
Tomasz Kucina
Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca