Pytam czy znacie

Tomasz Kucina

 

pytam: docenisz Polskę z kanałów?
ceń! Przyjacielu: z Biało-niebieskiej!
tam  Wojciechowski i Śledziewski
poświadczą dumnie – nie zniosą żalu

 

nie przepraszamy – byliśmy z Wami
w prawie podziemia lecz godnym Państwem
byliśmy z Wami – poszliśmy po Was
wydobyliśmy… z Franciszkańskiej

 

piszę ten wiersz jeden dzień później
w wielkim szacunku – fakty doceniam
wróg zadał ogrom: bólu cierpienia?!
to niepojęte. nieludzkie. trudne!

 

tak! tu potwierdzam – chcemy Was cenić!
na przetoczonej wspólną krwią ziemi
to pisze Polak . polskie nasienie!
Waszej Godności – nie dam rozmienić

20.04.2015r.


 

 

--

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 17 stycznia 2017