Pytam czy znacie

Tomasz Kucina

 

pytam: docenisz Polskę z kanałów?

ceń! Przyjacielu: z Biało-niebieskiej!

tam Wojciechowski i Śledziewski

poświadczą dumnie – nie zniosą żalu

 

nie przepraszamy – byliśmy z Wami

w prawie podziemia lecz godnym Państwem

byliśmy z Wami – poszliśmy po Was

wydobyliśmy… z Franciszkańskiej

 

piszę ten wiersz jeden dzień później

w wielkim szacunku – fakty doceniam

wróg zadał ogrom: bólu cierpienia?!

to niepojęte. nieludzkie. trudne!

 

tak! tu potwierdzam – chcemy Was cenić!

na przetoczonej wspólną krwią ziemi

to pisze Polak. polskie nasienie!

Waszej Godności – nie dam rozmienić


20.04.2015r.


 

--

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 17 stycznia 2017