Ku Pamięci Załogi ORP ORZEŁ
—
simpleksy telegrafistów
Bałtyku elektromagnes
falami pulsuje w spisku
już czeka Duńska Cieśnina
oficer zerka w peryskop
na dziobie okręt kurs trzyma
ORZEŁ wymknie się zgrabnie
wiejemy zaraz z Tallina
plany mamy zasadne
i w Morze Bałtyckie morsem
internowani w Estonii
znikamy jakie to proste
Cieśniną Sund do Brytanii
i prosto w Morze Północne
patrole – wyrzutnie torped
Norwegii rewiry mroczne
reflektor na falochronie
podpiłowane cumy
nasz okręt dziś nie zatonie
na redzie smród pleksigumy
załogo: rozkaz – znikamy!
zakryte bofors armaty
powoli się zanurzamy
i – cała naprzód – kamraty!
--