Literatura

Gaudeamus igitur (wiersz)

Tomasz Kucina

 

moje salto mortale
kiwam brzydkie słowa
w czasach huraganów
gdzie
bajzel i bezhołowie
liczykrupa płaci kurwom w złotówkach
świata pandemonium
i co nam zafundowali apostołowie wolności?
pretorianie stali nie mogą
udźwignąć rynsztunku
odrywają pagony
srają na papier
adherenci pokoju demolują konwencje
gaudeamus igitur... nie jesteśmy z Sorbony
niemy krzyk
obowiązek poety któremu jeszcze zależy
na skrawku obyczajnego słowa
gdzie młodość od siebie wymaga
i kwiat pachnie we włosach
nietykalnej dziewczyny
to moja suplikacja moja barkarola
odcedzić potwora spaghetti
od słupa hańby
pozostać w opozycji do urzędu terroru


przysłano: 2 lutego 2017 (historia)

Inne teksty autora

Babsztylnik
Tomasz Kucina
Tożsamość Harper
Tomasz Kucina
Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca