Demeter

Tomasz Kucina

 

Demeter mieszka w Sykionie

wita ją Ajgialeos

sterany założyciel miasta

 

symbole:

żuraw kroczy po polach maku

pijany z rozsądku

nic nie będzie takie same

oczekiwany porządek

układne pory roku

 

u stóp ułożą jej miód i owoce

wynajdzie młyn

doceni uprawę roli

 

nadejdzie wiosna

ziemia przybrana licznem kwiatem

a życie nie będzie Tyche boginią przypadku

 

pod listkiem z drzewa figowego

przykryte wstydy ludzkości

bezwstydna sytość

 

czy będzie głód tworzenia?

ja nie wiem nie jestem z Olimpu?

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 6 lutego 2017