Święto słonia w Tajlandii

Tomasz Kucina

 

20.11.2015./g.18.53

freedom of animals

 

stiukowa figurka słonia

święto w Surin

a tam pod żywą trąbą

kapelusz kornaka – szary ananas

rypsowa taśma otacza wielkie rondo

słoń słucha pana

Hinduski tańczą na placu

w dłoniach kwiaty lotosu

zapach gulaszu

syngaleskiego króla włożą

prosto do kosza

słoń ma na imię Kandula

przyśnił się matce Buddy

i wszedł do jej łona – natura

kwiatem zakwitła pokusy

a drugi słoń z tej legendy

króla niósł Elahara

wołają doń figurenty

do boju: Maha Pabbata

--

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 12 marca 2017