Ciarka

Tomasz Kucina

 

za dużo emocji

poezja powinna być subtelna

na płytki grunt blefu

kierować bezduszny korab

 

zatrzymam koło na wodzie

łyżka przestanie lewitować

w lej studni

nie spadnie kamień

 

tyle much w nosie

obrazoburczych posług

z dyni wypadły oczy

obraził się cielec

 

gra bębenek baskijski

pocierasz skórę

umiaru subtelny szum

z wysuszonego zwierza

 

unormuj puls

słowo niech płynie żyłą

i prosto do morza uśpionego

przez zimny prąd antypatii



Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 15 marca 2017